play

Tekoäly ehdotti Varparannan ensimmäiselle alpakkavasalle nimeämisjuhlia – pienokaiselle leivottiin kakku ja rotinoiksi tuotiin porkkanoita

11-vuotias Iivi Kettunen on tuttu vierailija Heikkilän tilalla. Hän oli mukana myös kuukauden ikäisen alpakanvasa Säteen nimiäisissä, ja oli itse asiassa yksi nimeä ehdottaneista. Säteen emä on 19-vuotias Sara ja isä 6-vuotias Eemil.

11-vuotias Iivi Kettunen on tuttu vierailija Heikkilän tilalla. Hän oli mukana myös kuukauden ikäisen alpakanvasa Säteen nimiäisissä, ja oli itse asiassa yksi nimeä ehdottaneista. Säteen emä on 19-vuotias Sara ja isä 6-vuotias Eemil. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Susanna Lehikoinen-Eriksson

20. syyskuuta Varparannalla tapahtui jotain, mitä ei näillä leveysasteilla kovin usein nähdä: syntyi pieni alpakanvasa. Viime torstaina vasalle pidettiin 20 henkilön voimin nimeämisjuhla.

– Tästä lähtien kutsumme sinua Säde Sensai Sirpukaksi, Heikkilän tilan isäntä Eero Väyrynen julkisti.

Nimenjulkistamisen jälkeen syyslomaa Varparannalla viettämässä ollut turkulainen Iivi Kettunen, 11, sitoi vasan kaulalle nimimitalin. Juuri häneltä tuli ehdotus Säde-nimestä.

– Mietin, että vasa on sellainen pieni päivänsäde, Kettunen taustoittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Heikkilän tilan vauva-alpakka oli päivää vajaa kuukauden ikäinen saadessaan itselleen ikioman nimen: Säde.

Heikkilän tilan vauva-alpakka oli päivää vajaa kuukauden ikäinen saadessaan itselleen ikioman nimen: Säde. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

– Sensai on japania ja tarkoittaa hentoista ja hienoa. Samaa tarkoittaa karjalainen Sirpukka, Väyrynen lisää.

Heikkilän tilalla on ollut alpakoita vuodesta 2019 saakka, ja Säde on tilan ensimmäinen vasa. Sen emä on 19-vuotias Sara. Vasat nimetään usein emänsä alkukirjaimen mukaan. Emäntä Silja Väyrynen kertoo, että he saivat ystäviltään ja tutuiltaan kolmisenkymmentä nimiehdotusta.

Sähkökatko ja syntymä

Saraa koitettiin astuttaa jo kesällä 2021. Alpakan astutus ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä naaras voi itse määrittää, hedelmöittyykö munasolu vai ei. Kun Sara ei vasonut, pääsi Säteen isä, 6-vuotias Eemil uudelleen astutuspuuhiin. Kesäkuussa Väyryset alkoivat aavistella vasan olevan tällä kertaa tulossa.

– Alpakasta ei tiineys näy ulkopuolelle. Vasomisesta voi olla varma siinä vaiheessa, kun pää tai jalat näkyvät, Eero Väyrynen selventää.

Alpakkavauvan emä Sara nuuhkutteli tutun Iivi Kettusen tuoksua Säde-vasan nimiäisjuhlassa. Vasan isä, Eemil-orhi tarkkaili tilaisuutta viereisestä karsinasta.

Alpakkavauvan emä Sara nuuhkutteli tutun Iivi Kettusen tuoksua Säde-vasan nimiäisjuhlassa. Vasan isä, Eemil-orhi tarkkaili tilaisuutta viereisestä karsinasta. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Säde syntyi Varpu-myrskyn keskellä sähkökatkon aikaan. Aamulla hoitotöissä huomattiin, että syntymä alkaa olla lähellä. Eero Väyrynen muistelee, miten lähti kävelemään aamupäivällä sähkölinjoja pitkin löytääkseen langoille mahdollisesti kaatuneen puun.

– Puolenpäivän aikaan kävin tarkastamassa tilanteen ja näin, että Säde oli syntynyt sontaiseen rapakkoon. Kuivasin sen ja sähkökatkon takia lämmitin sitä akkukäyttöisellä kuumailmapyssyllä, Väyrynen kertaa.

Alpakkavasan juhliin tehtiin luonnollisesti myös nimellä koristeltu kakku. Kakun ideoi ja valmisti Iivi Kettunen yhdessä äitinsä Mari Lahden kanssa.

Alpakkavasan juhliin tehtiin luonnollisesti myös nimellä koristeltu kakku. Kakun ideoi ja valmisti Iivi Kettunen yhdessä äitinsä Mari Lahden kanssa. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Iloa syyspimeään

Silja Väyrynen kertoo, että idea nimenantojuhlista tuli alun perin tekoälyltä, kun sille annettiin tehtäväksi kirjoittaa juttu alpakkavauvasta. Perhe innostui ideasta, sillä se kuulosti mukavan piristävältä idealta keskelle syksyä. Idea syntyi tiistaina ja juhlat pidettiin torstaina.

– Tällaisia tilaisuuksia varmaan harvemmin järjestetään eläimille, mutta pikkuystävämme ihmisystävät eivät voineet muuta tehdä kuin kokoontua yhteen ihastelemaan sitä, Silja Väyrynen hymyilee.

Alpakka nousee jaloilleen puolessa tunnissa syntymästään, joten kuukaudenikäisellä Säde-vasalla ei ollut ongelmia pysyä emänsä, 19-vuotiaan Saran matkassa laitumella.

Alpakka nousee jaloilleen puolessa tunnissa syntymästään, joten kuukaudenikäisellä Säde-vasalla ei ollut ongelmia pysyä emänsä, 19-vuotiaan Saran matkassa laitumella. Kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson

Alpakka

  • Anturajalkainen kamelieläin on kotoisin Etelä-Amerikasta.

  • Elää tavallisesti Suomessa keskimäärin 15–17-vuotiaaksi, mutta maasta löytyy 26-vuotiaskin alpakka.

  • Alpakka on kolmemahainen puolimärehtijä, joka elää laumassa.

  • Kasvatettu Suomessa noin 20 vuotta, ja koko maassa on noin 1000–1300 alpakkaa. Vasoja syntyy vuodessa joitain kymmeniä.

  • Emä kantaa vasaa 330–350 päivää. Tiineys näkyy viimeisen kuukauden aikana, kun emän nisät turpoavat ja vatsa pyöristyy.

  • Vasat syntyvät aina päivällä ja ovat jaloillaan puolessa tunnissa.

Rotinoina vasalle tuotiin muun muassa pari porkkanapussia, ja Iivi Kettunen valmisti äitinsä Mari Lahden kanssa nimenjulkistamisen jälkeen pidettyyn kahvitilaisuuteen täytekakunkin. Kettunen käy aina hoitamassa alpakoita isovanhempiensa luona vieraillessaan, ja Lahden mukaan Säteen syntymää odotettiin jännityksellä Turussakin. Lomalla Kettunen pääsi hellittelyn ja hoitamisen ohella viemään vasan myös metsäkävelylle.

– Säde on maailman suloisin asia. Sille on kiva syöttää porkkanaa ja katsoa, kun se tutkii kaikkea, hän ihastelee.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta