Julkaistu    |  Päivitetty 
Susanna Lehikoinen-Eriksson

Shampanjaa ja villiyrttejä

Maitohorsmasta saa oivan parsankorvikkeen. Arkistokuva: Marko Puumalainen Maitohorsmasta saa oivan parsankorvikkeen.

Mökillä tai retkellä ruoat valmistuvat joko etukäteen tai esimerkiksi grillissä, halsterissa, nuotiolla ja savustimessa. Myös mökkivara kannattaa laittaa kuntoon.

Ennakkovalmistelemalla mökki- ja retkiruoat mahdollisimman pitkälle välttyy pakettien ja jätteiden edes takas kuljettamiselta. Lihat voi marinoida pussissa ja etenkin retkellä syödä kertakäyttöastioista.

– Grillissä voi valmistaa lihat ja lisukkeet samassa, jolloin tiskiä ei juuri tule. Retkelle voi pohtia, voiko ruoan pakata pakkaukseen, josta sen voi syödäkin, Kontiolahden Iiksenniityn Marttayhdistyksen puheenjohtaja Piia Davitsainen neuvoo.

Kannattaa hankkia myös mökkivara: ruoka- ja hedelmäsäilykkeitä, jauhoja ja hiivaa. Näistä on apua yllätysvieraiden varalle, mutta myös jos sairaus yllättää kesken loman.

Tiskin minimoimista

Davitsainen vinkkaa kokeilemaan ruoan savustamista, sillä miedossa lämmössä savustimessa tulee monenlaista possun kaslerista kanaan, kalasta lampaanviuluun ja vaikka perunoihin. Foliovuokaan laitetut kasvikset, kuten kesäkurpitsa, paprika, sipulit ja erilaiset kaalilajikkeet nauttivat puolestaan nuotion tai grillin lämmöstä. Grillissä tai nuotiossa voi myös halstrata kaikkea hampurilaisista hedelmäpaloihin.

Moni pakkaa matkaan valmisruokia. Toisaalta tuoretta ruokaa syötäneen nykyään enemmän kuin aiemmin, kun usein mökistä löytyy kellari, jääkaappi tai jopa pakastin.

– Retkelle saatetaan haluta vähän luksusta ja ottaa evääksi shampanjaa ja mansikoita voileipien sijaan.

Huokeutta villiyrteillä

Maitohorsma, vuohenputki, mustikan- ja vadelmanlehdet, ketunleipä, siankärsämö, poimulehti...

Mökit ovat oiva paikka kerätä villiyrttejä, kunhan kerää kasveja, jotka varmasti tunnistaa.

– Villiyrttejä kannattaa hyödyntää etenkin nyt, kun ruoan hintakin nousee koko ajan. Niillä saa vaihtelua tavalliseenkin ruokaan. Esimerkiksi maitohorsmasta saa kuin parsan korviketta kun sen paistaa muurikassa tai pannulla, Davitsainen kannustaa.

 

Piia Davitsaisen nuotioherkku

  • banaania
  • kaupan suklaamuffinsseja
  • suklaata
  • vaahtokarkkeja
  • foliovuoka

Paloittele banaani paloiksi vuoan pohjalle.

Kuutioi joukkoon muffinsit.

Lisää sinne tänne suklaata ja laita pinnalle päälimmäiseksi.

Lämmitä paistos hitaasti nuotiossa tai grillissä siten, että suklaa ja vaahtokarkit vähän sulavat.

Vinkki! Voit tuunata jälkiruoasta mieleisesi lisäämällä mukaan esimerkiksi erilaisia pähkinöitä tai vaihtamalla muffinsien maun toiseen.

Kommentoi

Hae sivuilta